Gazetaret, liria dhe siguria e munguar!…


Gazetarët po punojnë në kushte gjithnjë e më të rrezikshme e të pa mbrojtur nga shteti.

Është ky përfundimi i nxjerrë nga Komiteti për Mbrojtjen e Gazetarëve, një komitet që mbron të drejtat e profesionit të lirisë së fjalës.

Ky komitet bën me dije se siguria e gazetarit po vihet gjithmonë e më shumë në rrezik.

Sipas kësaj organizate, raportimet mbi çështjet e luftës, aksidenteve apo çështjeve të armatosura po kthehen në problematikë për profesionin e gazetarit.

Një zyrtar i lartë i organizatës në fjalë, duke folur mbi këtë problem për një media prestigjoze globale, shprehet se siguria e reporterit vihet në rrezik në tre plane.

“Së pari, vihet në rrezik siguria fizike, më pas ajo dixhitale dhe së fundmi edhe siguria emocionale e gazetarit.” – shprehet zyrtari Frank Smyth.

Ai thotë se siguria dixhitale ka të bëjë me vetëmbrojtjen e informacionit edhe kur reporteri kërcënohet, ndërsa shprehet se informacioni ka nevojë të ngarkohet pa u vënë në shenjestër personi që raporton.

Raporti flet edhe për mbulimin e traumave emocionale, të cilat kanë të bëjnë me presionet e brendshme dhe ngacmimet e ndryshme.

Dionis Xhafa – Marre si permbajtje nga Trajtesat Ballkanike: http://www.balkaninsight.com/en/page/all-balkans-home

Gazetaret, lirai dhe siguria e munguar!

http://www.revistadrini.com/2013/09/dionis-xhafa-gazetaret-liria-dhe-siguria-e-munguar%E2%80%A6/

Image

Advertisements