2014, një vit ndryshe politik në truallin ballkanas


Viti 2014 pritet të jetë ndryshe. Së paku në sferën politike ndërballkanase. Një gjë e tillë është nënvizuar shpesh nga kryeministri Edi Rama në fjalime të mbajtura brenda dhe jashtë vendit. Ai ka nënvizuar faktin se Ballkani është sot në një vit paqeje dhe tolerance, si kurrë më parë në historinë e saj. Rama si person është i njohur për parimet e tij liberale, madje deri kozmopolite. “Një vit ku ballkanasit nuk do të qëndrojnë më në pritë të njëri-tjetrit nëpër frëngji kullash, por do ti japin dorën njëri-tjetrit”. Kjo ka qenë fjalia më e artikuluar nga Rama edhe në takime, madje dhe në takimin që u mbajt në Bukuresht ku ishin prezentë 27 kryeministra të Evropës Juglindore. Më e “rëndë” duket vizita në Beograd, një qytet mjaft hijerëndë në raport me shqiptarët. Kryeministri ynë ngjan të jetë i vendosur të vendosë raporte të ngushta me të gjitha shtetet në truallin e përbashkët ballkanas. Menjëherë pas takimit të konsumuar tashmë në Prizren mes dy qeverive të shteteve me shumicë shqiptare, hapi i rradhës rrëshqet menjëherë në Serbi. Me aq sa njihen parimet e Ramës, me shumë mundësi vendosja e raporteve ndrshtetërore më të afërta nga ç’janë është kryeaxhenda e tij. Në raport me fqinjët dhe shtetet ballkanike, po duket një vendosje e një raporti të ri. Ajo që befason është fakti se jo vetëm politika e do këtë, por edhe shoqëria po pranon realitetet paqësore në një gadishull të gjakosur në të shkuarën e afërt.

Almakos

Image

Advertisements