Çfarë fshihet pas “Kumanovës”?


dionis31  nga Dionis Xhafa

“Kumanova” është ndër ata raste, aq të dyshimta, aq të mbushura me mister e teori komploti, sa ngjarja që ka ndodhur në realitet, ngjan sikur të jetë skenar filmash. Edhe pse ka kaq kohë që ka ndodhur një përgjakje e rëndë në këtë qytet, e vërteta po qëndron e mbyllur si nën thëngji dhe se ajo vështirë se do të dalë ndonjëherë në dritë siç qëndron.

Edhe pse s’mund të thuhet një e vërtetë e prerë, informacionet e fundit janë “tulla”, që të ndërtojnë një kullë të së vërtetës. Kjo e vërtetë nis të dalë në dritë që me zgjedhjen e prokurores Speciale në Maqedoni, Katica Janeva. Pasi që dihet se Janeva është figurë e pandikuar politikisht, policët maqedonas të arrestuar për netët e tmerrit të 9 dhe 10 majit kanë marrë zemër të shprehin zemërimin ndaj pushtetit të Gruevskit.

Policët kanë thënë në një letër dërguar prokurores se në Kumanovë nuk janë përballur me një rrezik real terrorist, sikundër ka qenë varianti zyrtar i qeverisë së kryesuar nga Nikola Gruevski. Policët e revoltuar, pasi që u çuan në kasaphanë, u hoqën nga puna dhe po sillen përpara drejtësisë, si dhe të shqetësuar për humbjen e jetëve të kolegëve të tyre, nga se deklarojnë, gjasat janë që të jenë bërë “koka turku” nga Gruevski, vetëm që ky të vijojë ta mbajë pushtetin e tij.

Policët nuk ka si të jenë fajtorë. Ata morën urdhëra nga qeveria e Shkupit dhe me këta urdhëra iu përplas koka në Kumanovë e prej andej, nga fati shpëtuan gjallë, e prej këtu u përplasën në gjykatë për tu gjykuar si “kriminelë”. Por, ata (policët maqedonas) vështirë se janë fajtorë. Sikundër nuk janë fajtorë ekzekutorët që vrasin me urdhëra të diktatorëve, edhe policët maqedonas në rastin konkret, kanë zbatuar “urdhërat nga lart”.

Thjesht, tanimë këta uniforma të rendit publik nuk janë më nën “uniformën” e qeverisë së Shkupit. Në rast se prokuroria, e yshtur nga ndërkombëtarët, ruan pavarësinë ndaj pushtetit, që i pëlqen të “fusë hundët” gjithkund, këta policë mund të jenë “heronj të së vërtetës”. Deri më tani, e vërteta për ngjarjen e rëndë që gjakosi Kumanovën është e vështirë të vijë, pasi edhe deklaratat e policëve në gjykatë nuk janë bërë publike për mediet.

Megjithatë, publike është letra e policëve dërguar prokurores Speciale, ku ndër të tjera i thonë se “rasti i Kumanovës nuk kishte rrezik real terrorist”. Deklaratë e tillë është shmangia e parë ndaj qëndrimit zyrtar të qeverisë së Gruevskit. Kjo e fundit (qeveria) shqiptarët e përfshirë në ngjarjen e Kumanovës, i ka cilësuar parreshtur “terroristë”.

Madje, duke i dhënë këtij epiteti jo pak konetacion etnik. Këta janë provat e fundit të një rasti aq të diskutueshëm, që përgjaku një qytet të madh, mëngjesin e një dite të qetë. “Kumanova” me siguri do të mbetet mister për shumë kohë. Secili mund ta ketë një variant të tijin për ngjarjen në fjalë. Por, të dhënat më lart, të thonë se shqiptarët të përfshirë në atë përgjakje, vështirë se janë “terroristë”.

Advertisements
This entry was posted in Shkrime.