Çlirimi nga të huajt dhe “pushtimi i vetvetes”


Dionis Xhafa , 18 nentor 2013

Viti 1945 shënoi çlirimin nga pushtuesit e huaj të Shqipërisë. Në këtë kohë ideologjitë mbizotëruese bënë që shqiptarët të ndahen në dy fronte, partizanë dhe ballistë, ideologji që në një figurinë tjetër po të në të njëjtin parim vijojnë të mbizotërojnë ende edhe sot në viin 2013. Përtej tyre ku debati është ende i pafund, vlen të diskutohet pushtimi si proces. Lufta e zhvilluar në mes njësiteve ushtarake shqiptare dhe njësiteve të pakta gjermane bëri që Shqipëria të çlirohej. Duke qenë se ballistët ishin më të paktë në numër, merita kryesore iu shkoi partizanëve, të cilët me këtë rast edhe morën në dorë qeverisjen. Me një përkrahje të madhe nga populli, ata formuan qeverinë e kryesuar nga Enver Hoxha. Askush nuk do ta mendonte se personat që e çliruan Shqipërinë do të mbanin peng për 45 vite rresht zhvillimin me pjesën tjetër të botës të vendit. Me simpatinë e popullit, që lindi nga fakti se partizanët ç’bënë pushtuesin e huaj, qeveria e sapoformuar vendosi diktatin. Urrejtja e shqiptarëve për çdo të huaj që shkelte në Shqipëri favorizoi qeverinë komuniste. Në këtë stad nisi propaganda ndaj vendit, duke u mohuar çdo gjë e huaj. Një politikë e tillë propaganduese gjithëpopullore bëri që Shqipëria të ndiqte një politikë izolacioniste dhe askush të mos e dënonte atë. Kjo për shkak se edhe ata që mendonin ndryshe, ishin dëbuar që pas ardhjes në pushtet të komunistëve. Në të tilla kushte diktatura u bë e pashmangshme. Nga një pushtim i të huajve sistemi u shndërrua në një “pushtim” që qeveria i bënte  qytetarëve të vet. Sistemi u bë krejtësisht I pandreqshëm dhe aleancat servile u bënë mëse normale. Pushtimi ndaj vetes u bë i tmerrshëm. Aq më tepër që ky sistem vijonte dhe gjithçka u kthye në një mbrapshti të pandreqshme. Në kësi rrethanash, sistemi degradoi në një sistem komunist ndër më të egrit, mos ndoshta më i egri në Evropë. Ky është rasti më ekzemplar kur krimet më të kobshme bëhen “në emër të popullit”.  

Revista Drini: http://www.revistadrini.com/2013/11/clirimi-nga-te-huajt-dhe-pushtimi-i-vetes/

Image

One comment on “Çlirimi nga të huajt dhe “pushtimi i vetvetes”

  1. Francina says:

    Thank you kindly for your visit and the follow!
    groetjes, Francina

Comments are closed.